14. marraskuuta 2010

Ilmasto ja vuodenajat

Perussa voi kokea lähes kaikki mahdolliset ilmastot. Peru jakaantuu maantieteellisesti kolmeen alueeseen: rannikkoon, vuoristoon ja viidakkoon. Ilmasto vaihtelee alueesta riippuen.

Eri vuodenajat ajoittuvat seuraavasti:

Kesä: joulukuu – maaliskuu
Syksy: maaliskuu – kesäkuu
Talvi: kesäkuu – syyskuu
Kevät: syyskuu – joulukuu

Rannikkoalueella ilma on lämpimämpi pohjoisessa ja hieman viileämpi keskialueella ja etelässä. Rannikon keski- ja eteläosassa ei sada juuri ollenkaan kun taas pohjoisrannikolla sateet ovat yleisiä kesäkuukausina. Kylmin kausi on huhtikuusta syyskuuhun. Talviaikaan taivas on lähes aina pilvinen kun taas kesäkausina taivas on usein kirkas ja ilma aurinkoinen.

Andien vuoristot.
Andien alueella eli vuoristoilla vallitsee kylmä ja kuiva ilmasto. Vuoristojen pohjoisalueella sateet ovat tavanomaisesti voimakkaampia. Andien alueella on kaksi sesonkia: sadekausi ja kuiva kausi. Sadekausi on marraskuusta maaliskuuhun, jolloin raskaat sadekuurot voivat kestää tunteja erityisesti iltapäivisin. Korkeuden ja pilvisyyden vuoksi lämpötila ei nouse kovin korkealle. Kuivana kautena taivas on sininen ja ilma usein aurinkoinen.

Amazonin alueella eli viidakossa on trooppinen, kuuma ja kostea ilmasto. Viidakkoalueella rankkasateiden määrä kasvaa kesäkuukausina. Amazonin alueella on myös kaksi sesonkia: sadekausi kestää marraskuusta toukokuuhun ja kuiva kausi kesäkuusta lokakuuhun. Kuivina kausina sataa myös mutta ainoastaan lyhyinä jaksoina. Sadekautena voi sataa päivittäin useita tunteja. Viidakossa ilmaston kosteus vaihtelee 80% ja 100% välillä.

Lisää tietoa lämpötiloista ja monipuolisen ilmaston syistä löytyy osoitteesta: http://en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_Peru

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti