14. joulukuuta 2010

Perulainen ruokakulttuuri

Ruokakulttuuri Perussa on hyvin monipuolinen pääosin maahanmuuttajien tuomien vaikutteiden vuoksi. Perulainen ruokakulttuuri on sekoitusta alkuperäiskulttuurin sekä espanjalaisten ruokakulttuuria.

Oman vaikutuksensa ruokakulttuuriin ovat tuoneet myös kiinalaiset, italialaiset sekä japanilaiset maahanmuuttajat. Peruun muuttaneet ulkomaalaiset alkoivat valmistamaan omassa maassaan suosittuja ruokia muokaten reseptejä perulaisiin aineksiin sopiviksi.

Ruokien pääaineksiin kuuluu peruna, maissi, oranssit chilipippurit ja pavut. Suosituimpia raaka-aineita ovat myös riisi ja kana, joita syödään perulaisissa perheissä lähes päivittäin. Tyypillinen perulainen ruoka-annos koostuu riisistä, perunasta sekä kanasta, sianlihasta tai naudanlihasta. Kana on usein suosituin vaihtoehto edullisen hinnan vuoksi.

Perussa on myös kiinalaisia ravintoloja lähes joka kulmalla, joissa tarjotaan yleensä edullisia lounasmenuja. Kiinalaista ruokaa sekä ravintolaa kutsutaan nimellä chifa. Suomen kiinalaiset ravintolat ovat Peruun verratessa hyvin korkealaatuisia niin sisustuksen kuin ruoankin puolesta. Perun kiinalaiset ovat yleensä hyvin vaatimattomasti sisustettuja ja ruoissa käytetty vain paikallisia aineksia (vrt. Suomessa kiinalaisissa ruoissa on myös aasialaisia vihanneksia kuten bambua jne).

Omat suosikkini:

Lomo saltado

Lomo saltado on pääruoka, jossa näkyy aasialaisen ruokakulttuurin vaikutuksia.

Lomo saltadossa on yhdistetty riisi, ranskalaiset perunat (huom: perunat pilkotaan käsin ja paistetaan pannulla, yleensä raskalaisia ei tehdä uunissa), naudanlihasuikaleet, sipuli, tomaatti sekä soijakastike ja muut mausteet.


Lomo saltadon resepti löytyy osoitteesta: http://mylifeinperu.com/2010/05/18/lomo-saltado/


Papa a la Huancaína

Suosituimpia alkuruokia on Papa a la Huancaína, eli perunoita kermaisessa Huancaína kastikkeessa. Alkuruokaan kuuluu perunoiden ja kastikkeen lisäksi salaatinlehtiä, kananmuna ja mustia oliiveja. Papa a la Huancaína tarjotaan yleensä kylmänä alkuruokana.


Resepti Papa a la Huancaínan tekemiseen löytyy osoitteesta: http://mylifeinperu.com/2009/11/26/papas-a-la-huancaina/


Tallarin verde

Kuva: Postlatino
Suomalaista lehtipihviä muistuttava Tallarin verde con bisteck on herkullinen pääruoka, jossa pihvin kanssa tarjotaan pesto spagettia.

Tallarin verden resepti löytyy osoitteesta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti